Ga naar homepage

© 2024 groenleven.nl

Veiligheid bij zonnepanelen installeren
Veilig zonnepanelen installeren

Veiligheid, kwaliteit en verzekerbaarheid

Verduurzamen met zonnepanelen? Houd dan wel rekening met de kwaliteits- en veiligheidseisen die daarbij komen kijken. Het blijft tenslotte een elektrische installatie, zo’n zonne-energiesysteem. Voldoen de materialen en de ontwikkelaar zelf aan alle eisen? Op welke certificeringen moet je letten? En wat betekent dat voor de verzekerbaarheid? 

In 2020 brak brand uit in de houthandel van Noardburgum, waar 600 zonnepanelen op het dak lagen. Het gebouw brandde met zonnepanelen en al af. Dit riep veel vragen op over de veiligheid van zonne-energiesystemen, en de gevolgen van zo’n brand. Er kwamen namelijk vele kleine, scherpe deeltjes van gesprongen zonnepanelen terecht op het land van boeren in een omtrek van 10 kilometer. 

Kamervragen over veiligheid zonnepanelen

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie kreeg hierna kamervragen van onder andere BoerBurgerBeweging. Hoe moeten we handelen in zo’n situatie? Een panelenprotocol voor opruimwerkzaamheden en verantwoordelijkheden is een optie. Hoewel de staatssecretaris aangaf dat het aantal incidenten klein is, vond zij het wel belangrijk om inzicht te brengen in deze incidenten.

Maar voorkomen is beter dan genezen. Door het zonne-energiesysteem te kiezen van een betrouwbare, erkende partij verklein je de kans op schade. Ook is het gebouw waarop de panelen liggen dan nog steeds verzekerbaar. Holland Solar en haar leden bijvoorbeeld, waaronder GroenLeven, hebben kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Zo heeft Holland Solar een kwaliteitssysteem ontwikkeld om de kennis op het gebied van zonnestroom te waarborgen: Zonnekeur. De onafhankelijke stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) controleert de kwaliteit hiervan. 

Drijvend zonnepark Bomhofsplas

Kwaliteits- en veiligheidsnormen

GroenLeven is bovendien gecertificeerd voor de ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu) normen. ISO zegt iets over de bedrijfsvoering. Door bedrijfsprocessen vast te leggen in regel- en wetgeving wordt elk project op dezelfde manier, met dezelfde kwaliteit opgeleverd. Daarnaast heeft GroenLeven ook het VCA-P certificaat. Dit is voor de werkzaamheden bij het aanleggen en onderhouden van zonne-energieinstallaties op land, water en grootschalige agrarische en industriële en zakelijke daken.

Hoe garanderen we daarbij de veiligheid? Er zijn verschillende normen opgesteld in de branche die beschrijven hoe zo’n energiesysteem veilig aangelegd wordt. Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN 1010 al jaren de norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN 1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten. Wanneer het project is opgeleverd en je als ontwikkelaar en eigenaar in de beheerfase komt, komen NEN3140 en NEN3840 om de hoek kijken, waardoor ook in deze fase veilige bedrijfsvoering kan plaatsvinden.

Om te zorgen dat de veiligheid en risico’s objectief beoordeeld worden, werkt GroenLeven met een externe partij, Electrical Integrity Inspection (EII). Al 2,5 jaar groeit GroenLeven samen met EII op in de PV-sector. Niet alleen voor inspecties, maar ook voor het samen afspreken van veiligheids- en kwaliteitseisen. Zo komt ook overzicht in de verzekerbaarheid van installaties.

Verzekeren

Het verzekeren van zonne-energieinstallaties heeft namelijk best wat voeten in de aarde. Mede door de brand in Noardburgum vragen verzekeraars zich steeds meer af hoe de brandrisico’s ingeschat moeten worden. Met alle gevolgen van dien voor de eigenaar van de installatie.

Zo moest ijsstadion Thialf in juni 2020 alle zonnepanelen op het dak uitschakelen: de verzekeraar had de brandverzekering opgezegd. Deze merkte op uit internationale schadestatistieken dat panden met brandbaar isolatiemateriaal én zonnepanelen op het dak een brandrisico vormden. Hoewel er in overleg hard gewerkt is aan een oplossing, neemt de uitvoering meer tijd in dan gepland. Nog steeds zijn de zonnepanelen op het dak niet ingeschakeld en lopen de kosten voor het aanpassen van het dakmateriaal op, hoewel er licht is aan het einde van de tunnel voor Thialf.

Inspectiemethode voor veiligheid: Scope 12

Goede communicatie en duidelijke afspraken kunnen dit soort situaties voorkomen. Daarom gaat GroenLeven voor een project altijd in overleg met de verzekeraar om vast te stellen welke eisen er zijn. Sinds april 2021 speelt Scope 12 hierin een belangrijke rol.

Scope 12, wat is dat? Dit is een inspectiemethode ontwikkeld door de branche, waaronder branchevereniging Holland Solar, en het Verbond van Verzekeraars. Hierin is vastgelegd hoe systemen worden geïnspecteerd en aan welke eisen ze moeten voldoen. Door te werken met deze methode kan een installatie het Scope 12 certificaat krijgen. Zo kan de eigenaar van de locatie aan de verzekeraar bewijzen dat de risico’s van het systeem beheersbaar zijn en daarmee verzekerbaarheid behouden.

Zonnedak industriedak

Asbest eraf, panelen erop

Toch blijven verzekeraars soms huiverig, ondanks hun aandeel in het ontwikkelen van deze methode. Bij elk incident komen tenslotte weer leerpunten bovendrijven waarmee een beter systeem opgezet kan worden. Dat kan vertraging opleveren, want veiligheid is het belangrijkste. Daarom is het zo belangrijk om als toekomstige hernieuwbare energiebron-eigenaar de handen ineen te slaan met een zorgvuldige ontwikkelaar. Één die in nauw contact staat met verzekeraars, het juiste materiaal kiest en aanjager is in de branche voor het thema. 

Een sterk voorbeeld is Duurzame Zekerheid, het verduurzamingsprogramma van verzekeraar Univé, waar GroenLeven als ontwikkelaar bij is aangesloten. Hoewel de wet- en regelgeving nog niet eist dat asbest in daken verwijderd wordt, ziet de verzekeraar toch de risico’s van de restschade die het kan opleveren. Bijvoorbeeld de zonnepaneelfragmenten die na de brand in Noardburgum in een groot gebied neersloegen in de velden, met alle gevolgen van dien voor boeren. 

Communicatie, samenwerking en pionieren

Door samen te werken met partijen die geven om veiligheid en kwaliteit, vervangt Univé georganiseerd én snel asbestdaken door zonnedaken. Twee vliegen in één klap! Communicatie, samenwerking en pionieren: de essentiële elementen voor een energietransitie waarin hernieuwbare energiebronnen veilig en kwalitatief zijn. Zo kun je met een gerust hart die zonnepanelen hun werk laten doen voor onze duurzame toekomst.